Motor rijden

Motor rijden bij Lest BestAls u echt van motorrijden wilt genieten, moet het u goed aangeleerd worden! Elke motorrijder zal het daar mee eens zijn. Goed aanleren betekent ook veiliger motorrijden! Dit leert u niet bij een autorijschool die ter opvulling van zijn agenda wat motorrijles erbij geeft. Dit leert u evenmin van iemand die geen ervaring als motorinstructeur heeft.

Dit leer je alleen bij een speciaal hiervoor opgeleide motorinstructeur die bovendien veel ervaring heeft in de beheersing van de motor, doordat ik in het verleden ruim 20 jaar aan motorcross gedaan heb, met succesvolle resultaten. Ik sta te popelen om het jou te leren, zodat jij net als ik, enorm van motorrijden gaat houden. Kies daarom voor auto en motorrijschool Lest Best.

Wij leveren een kwaliteit-rijopleiding voor de A2 categorie (v.a. 20 jaar) en de zware categorie (v.a. 24 jaar of na 2 jaar A2).

Wij leiden je niet alleen op om je motorrijbewijs te halen, maar zorgen er tevens voor dat je optimaal en veilig rijplezier op de motor hebt. Op de motor ben je een stuk kwetsbaarder dan bijvoorbeeld in een auto. Een goede rijopleiding is dus van groot belang!

De Try-Out wordt veel gebruikt om als kadobon te geven. Voor het boeken van een Try-Out of het verkrijgen van een kadobon kunt u contact opnemen met onze rijschool via onze contactpagina. De prijs voor deze Try-Out is €85,-. Er kan op een leuke en vooral veilige manier kennis gemaakt worden met het motorrijden, doordat de motor waarop u rijdt voorzien is van dubbele bediening (koppeling en rem). Superleuk om iemand kado te geven!

Indien u twijfelt of het motorrijden daadwerkelijk iets voor u is, kunt u een vrijblijvende Try-Out les nemen. Deze Try-Out duurt 90 minuten en is geheel vrijblijvend. Hierin ervaart u wat motorrijden inhoudt.

Wat moet u allemaal doen om uw motorrijbewijs te halen? 

Als u wilt gaan beginnen met nemen van motorrijles, moet u in het bezit zijn van een rijbewijs B, of een theorie certificaat voor de motor categorie A. Bent u al in het bezit van een rijbewijs B, dan moet u echter nog wel een geldig theorie certificaat categorie A gaan halen, voordat u examen kunt doen, maar u mag in ieder geval wel beginnen met rijles. Onze rijlessen zijn gericht op uw tempo en uw specifieke wensen. Zo kunnen we een maatwerk lesprogramma samenstellen naar uw eigen smaak. Als u dan eenmaal begint met rijden, kunt u kiezen uit losse lessen, of één van de pakketten.

Voor het motorexamen Voertuigbeheersing heeft u een geldig rijbewijs B, een militair theoriecertificaat of een geldig theoriecertificaat A nodig. Voor het examen Verkeersdeelneming heeft u een geldig theoriecertificaat A nodig. Het motorexamen Voertuigbeheersing bestaat uit twaalf oefeningen, die zijn verdeeld in vier clusters. Op het examen voert u er zeven uit. Vier oefeningen zijn verplicht, de rest kiest uw examinator uit. Het gaat er bij alle oefeningen om, dat u de examinator op overtuigende wijze demonstreert dat u de motor beheerst. Bij lage, hoge snelheden en dat u goed kunt remmen. Om voor dit examen te slagen, moeten er volgens een bepaalde clusterverdeling, vijf verschillende oefeningen met voldoende worden beoordeeld.

Bij alle oefeningen, tijdens het examen Voertuigbeheersing, staan steeds drie dingen centraal:

1. Bediening
2. Snelheid
3. Balans

Het praktijkexamen Verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten. Eerst heeft u een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum van het CBR. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor.

Ook zult u een aantal technische vragen moeten beantwoorden, die u tijdens de rijlessen heeft geleerd.

De afkorting voor de onderwerpen waarover vragen kunnen worden gesteld is:
BRAVOK en dit staat voor:
Banden
Remmen
Accu
Verlichting
Olie en andere vloeistoffen
Ketting

De rit

Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en uw rijinstructeur volgen u in een auto. De examinator let onder meer op uw kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

Na afloop

Direct na afloop van het examen Verkeersdeelneming, vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.